E-SHOP

banner pzh

Šta je to...

Šta je to...

Acerola

Acerola je žbunasta voćka koja potiče iz tropskih oblasti zapadne hemisfere. Iako njeni plodovi prilično liče na trešnju, to nije...

Šta je to...

Kordiceps

Kordiceps je gljiva koja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini, a danas je u zvaničnoj kineskoj medicini odobrena kao lek...

Šta je to...

Amla

U ajurvedskoj medicini, amla (ili amalaki) je jedna od najvažnijih biljaka, a njene brojne zdravstvene dobrobiti ispitala je i potvrdila...

Šta je to...

Azuki pasulj

Azuki je sitan, kompaktan crveni pasulj veoma cenjen na Dalekom istoku kako zbog velike hranljive vrednosti, tako i zbog lekovitih...

Ishrana i zdravlje

O ishrani i zdravlju

Tempeh i tofu: sličnosti i razlike

Tempeh i tofu spadaju u najbolje izvore posnih biljnih proteina. S obzirom da se prave od soje, donose slične koristi...

O ishrani i zdravlju

Zašto je zdravo susamovo ulje

Susamovo ulje se dobija presovanjem sirovih susamovih semenki, a može se koristiti u kulinarstvu, medicini i kozmetici.

Biljke kao lek

Glog za zdravo srce

Svi koji imaju problema sa visokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i zakrečenja krvnih sudova mogu...

O ishrani i zdravlju

Voćna fruktoza je dobra

Šećeri su glavni izvor energije za ćelije, ali nisu svi šećeri isti. Pisali smo već da su istraživanja ukazala da...

 

Video recept

Sa našeg YouTube kanala Zdrava hrana za zdrav život

Kofte od crvenog sočiva
Kofte od crvenog sočiva
Potrebno je: 100 g crvenog sočiva, 80 g kus kusa, 1 veći crni luk, 2-3 čena belog luka, 2 kašike pasiranog paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, limunov sok, himalajska so, biber, kašičica aleve...

Da li ste znali?

Gde još možete naći naše proizvode

  Između ostalih mesta, organski program (žitarice, mahunarke, semenke), paletu superhrane (trave žitarica, mikroalge, maku, psilium i sl), Neera dijetu, sertifikovane organske proizvode od soje (tofu, tempeh), ukusni pšenični sejtan i zdravije slatkiše i ostale artikle iz prodajnog repertoara preduzeća...

 

Prelistajte naš časopis

banner casopis

Vesti i dogadjaji

Previše hrane remeti crevnu floru

Ako jedemo redovno više hrane nego što nam treba, bez periodičnog gladovanja (posta), to je dovoljno da dovede do povećanja broja loših bakterija u crevima, što otvara vrata riziku od...

"Hiperukusna hrana" opasna po …

Naučnici sa Univerziteta Kanzas našli su egzaktan način da definišu "hiperukusnu" hranu koja je nezdrava, ali gotovo neodoljiva za korisnika, zbog posebne kombinacije svojih sastojaka.

Plastika od semenki avokada

Nova meksička kompanija našla je način da tone otpada sa farmi avokada pretvori u razgradivu plastiku.

Miris dovoljan da nas zasiti

Interesantno istraživanje je ukazalo kako da se odupremo impulsu da kupujemo i jedemo "džank hranu": ako je mirišemo samo 2 minuta, želja će proći!

Za i protiv belog hleba

belihebNajnovije istraživanje Britanske nutricionističke fondacije otkrilo je da su mnoga upozorenja o štetnosti belog hleba samo – mit. Uprkos smanjenju količine hleba na trpezi, Englezi su i dalje na vrhu liste gojaznih u Evropi, a ovaj problem se i dalje pogoršava.

U stvari, ljudi koji uopšte ne jedu hleb ne unose važne vitamine i minerale koji se nalaze u svakoj vekni. Ova organizacija je odbacila upozorenja koja se ponavljaju već dve decenije o tome da je hleb odgovoran za brojne zdravstvene probleme kao što su zamor, bol u stomaku, nadimanje, glavobolja, alergije, gojenje.

Istraživači kažu da je kriška belog hleba nepravedno osuđena, te da je u stvari važan izvor hranljivih sastojaka. Vođa ovog istraživanja, Ejlin O’Konor kaže da procenat alergija na pšenicu nije u porastu, kao i da mnogi ljudi pogrešno veruju da pate od netolerancije na pšenicu ili na alergiju na gluten (protein iz pšenice). Tome u prilog govori i istraživanje Univerziteta Portsmut iz 2010. koje je otkrilo da jedna od pet odraslih osoba u Velikoj Britaniji veruje da je alergična na hranu, a najčešće upravo na pšenicu.

Istraživanje Irish Universities Nutrition Alliance (IUNA) pokazalo je da Irci u 80-90% slučajeva pojedu dve kriške belog hleba dnevno, te da upravo iz ovog hleba dobijaju gvožđa isto koliko i iz mesa i ribe. „Dobra vest za sve one koji jedu beli hleb je da on ne goji. Mnogi ljudi eliminišu beli hleb iz ishrane zato što pokušavaju da smršaju“, kaže dr Meri MekKriri, dijetetičar iz dablinske Blekrok klinike. „Nije dobro eliminisati iz ishrane bilo koju grupu hrane, posebno hleb, jer se na taj način narušava sadržaj hranljivih sastojaka koji se ishranom unose.“ Treba imati u vidu i činjenicu da Irkinje na primer unesu četiri puta više kalorija iz alkohola u odnosu na kalorije iz belog hleba.

Za beli hleb
Iako je beli hleb siromašniji hranljivim sastojcima od, na primer, ražanog ili crnog hleba, on ipak nije bezvredan. Jedna kriška belog hleba ima relativno malo kalorija – 66 i masti – samo 0,8g. Ona nas snabdeva ugljenim hidratima – jedna kriška ima 12,8g (na osnovu dijete od 2000 kalorija, dnevno je potrebno uneti 225-235g ugljenih hidrata). Takođe, kriška belog hleba ima 1,9g proteina, a dnevno je potrebno uneti između 46 i 56g.
Ono čime je beli hleb siromašan su vlakna – jedna kriška sadrži samo 0,6g. Integralni hlebovi su mnogo bolji izbor kada je o unosu vlakana reč, posebno ako spadate u grupu ljudi koji često pate od konstipacije. Preporučen dnevni unos vlakana je 25-38g.
Sadržaj vitamina u belom hlebu nije visok, ali to ne znači da ih beli hleb ne poseduje. Kada je o vitaminima B kompleksa reč, jedna kriška obezbeđuje 8% preporučene dnevne doze tiamina, 7% folata, 5% riboflavina i niacina i 1% pantotenske kiseline i vitamina B6. Kriška hleba takođe obezbeđuje i 1% preporučene dnevne doze vitamina K.
Beli hleb sadrži i mnoge minerale, ali takođe u malim količinama. Jedna kriška belog hleba ima 6% preporučene dnevne doze mangana i selena i 5% gvožđa, kao i 4% kalcijuma. Beli hleb obezbeđuje manje količine bakra, fosfora, cinka, kalijuma i magnezijuma.
Beli hleb sadrži i esencijalne masne kiseline (važne za kognitivnu i srčanu funkciju), ali takođe u malim dozama. Jedna kriška ima 34,8mg omega 3 i 304mg omega 6.

Protiv belog hleba
Rafinisane, odnosno prečišćene, žitarice dobijaju se kada se od celog zrna odstrane mekinje i klice, elementi koji sadrže vlakna, vitamine i minerale. A beli hleb se pravi upravo od rafinisanih žitarica. Iako neki proizvođači naknadno dodaju vitamine u belo brašno, prirodne integralne žitarice su i dalje bolji izbor i izvor važnih hranljivih sastojaka.
Beli hleb ima visok glikemijski indeks. Glikemijski indeks meri koliko brzo i kako hrana deluje na nivo šećera i insulina u krvi u poređenju sa čistom glukozom. Beli hleb ima visok glikemijski indeks jer je napravljen od rafinisanih žitarica koje se brzo apsorbuju tokom varenja, dovodeći do velikih skokova u nivou šećera u krvi i insulina. Ishrana bogata belim hlebom i drugom hranom koja ima visok glikemijski indeks, povećava rizik od nagomilavanja kilograma, dijabetesa tip 2 i srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje Harvardove škole za javno zdravlje.
Beli hleb je siromašan vlaknima koja su važan deo zdrave ishrane koja snižava nivo holesterola i održava zdravlje gastrointestinalnog sistema. Preporučena dnevna doza vlakana je 14g na svakih 1000 kalorija. Kriška belog hleba sadrži 0,6g vlakana, dok kriška integralnog hleba ima 2g (podaci USDA Nutrient Database).