Kukuruz

Kukuruz se može smatrati poželjnom namirnicom za one koji ne podnose gluten, pošto se smatra da ga mogu konzumirati i osobe koje pate od celijakije (izvor: www.celiacdisease.net/treatment).

 

Iako se danas kukuruz koristi mnogo ređe nego ranije (Jugoslavija je svojevremeno bila vodeći proizvođač kukuruza u Evropi), uzimajući u obzir činjenicu da je od žitarica u ishrani danas preovlađujuća pšenica, a da je sve veći broj ljuti netolerantan ili alergičan na pšenični gluten, kukuruz je svakako dobra namirnica koju treba uvrstiti u nedeljni meni.
Zahvaljujući sadržaju skroba i dijetnih vlakana, kukuruz je dobar kod tegoba sa varenjem. Može da pomogne u neutralisanju želudačne kiseline, pa može koristiti osobama koje pate od gastritisa ili čira, a takođe je koristan za normalizaciju stolice (preporučuje se da se normalizuju učestale i retke stolice).
Bogatstvo dijetnih vlakana čini kukuruz poželjnom namirnicom za one koji nastoje da snize niho holesterola ili šećera u krvi.
Kukuruz je dobar izvor provitamina A, vitamina B1, B5, folne kiseline, nijacina, vitamina C i vitamina E, dok od minerala sadrži najviše fosfora, kalijuma i magnezijuma.
Zbog ove kombinacije B vitamina, koristan je za mozak.
Neka novija istraživanja pokazuju da je kukuruz izuzetno bogat antioksidansnim materijama, kao i da sadrži supstance sa antikancerogenim delovanjem.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 155

Svi članci u rubrici