E-SHOP

banner pzh

Šta je to...

Šta je to...

Acerola

Acerola je žbunasta voćka koja potiče iz tropskih oblasti zapadne hemisfere. Iako njeni plodovi prilično liče na trešnju, to nije...

Šta je to...

Kordiceps

Kordiceps je gljiva koja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini, a danas je u zvaničnoj kineskoj medicini odobrena kao lek...

Šta je to...

Amla

U ajurvedskoj medicini, amla (ili amalaki) je jedna od najvažnijih biljaka, a njene brojne zdravstvene dobrobiti ispitala je i potvrdila...

Šta je to...

Azuki pasulj

Azuki je sitan, kompaktan crveni pasulj veoma cenjen na Dalekom istoku kako zbog velike hranljive vrednosti, tako i zbog lekovitih...

Ishrana i zdravlje

O ishrani i zdravlju

Tempeh i tofu: sličnosti i razlike

Tempeh i tofu spadaju u najbolje izvore posnih biljnih proteina. S obzirom da se prave od soje, donose slične koristi...

O ishrani i zdravlju

Zašto je zdravo susamovo ulje

Susamovo ulje se dobija presovanjem sirovih susamovih semenki, a može se koristiti u kulinarstvu, medicini i kozmetici.

Biljke kao lek

Glog za zdravo srce

Svi koji imaju problema sa visokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i zakrečenja krvnih sudova mogu...

O ishrani i zdravlju

Voćna fruktoza je dobra

Šećeri su glavni izvor energije za ćelije, ali nisu svi šećeri isti. Pisali smo već da su istraživanja ukazala da...

 

Video recept

Sa našeg YouTube kanala Zdrava hrana za zdrav život

Kofte od crvenog sočiva
Kofte od crvenog sočiva
Potrebno je: 100 g crvenog sočiva, 80 g kus kusa, 1 veći crni luk, 2-3 čena belog luka, 2 kašike pasiranog paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, limunov sok, himalajska so, biber, kašičica aleve...

Da li ste znali?

Gde još možete naći naše proizvode

  Između ostalih mesta, organski program (žitarice, mahunarke, semenke), paletu superhrane (trave žitarica, mikroalge, maku, psilium i sl), Neera dijetu, sertifikovane organske proizvode od soje (tofu, tempeh), ukusni pšenični sejtan i zdravije slatkiše i ostale artikle iz prodajnog repertoara preduzeća...

 

Prelistajte naš časopis

banner casopis

Vesti i dogadjaji

Previše hrane remeti crevnu floru

Ako jedemo redovno više hrane nego što nam treba, bez periodičnog gladovanja (posta), to je dovoljno da dovede do povećanja broja loših bakterija u crevima, što otvara vrata riziku od...

"Hiperukusna hrana" opasna po …

Naučnici sa Univerziteta Kanzas našli su egzaktan način da definišu "hiperukusnu" hranu koja je nezdrava, ali gotovo neodoljiva za korisnika, zbog posebne kombinacije svojih sastojaka.

Plastika od semenki avokada

Nova meksička kompanija našla je način da tone otpada sa farmi avokada pretvori u razgradivu plastiku.

Miris dovoljan da nas zasiti

Interesantno istraživanje je ukazalo kako da se odupremo impulsu da kupujemo i jedemo "džank hranu": ako je mirišemo samo 2 minuta, želja će proći!

Pomelo

pomeloSmatra se da je pomelo  (Citrus maxima ili Citrus grandis) predak grejpfruta. To je posebna vrsta, a ne hibrid.

Neki ga nazivaju tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta – slatkastog je ukusa i malo čvršći. Kora je znatno deblja nego kod ostalih agruma (citrusa); beli sloj ispod kore je sunđerast i gorkastog ukusa. Plod može biti težine jedan do dva, pa i do pet kilograma.
Postoje tri varijeteta ovog tropskog voća: beli, roze i crveni. Roze i crveni su slađi od belog. Pomelo je odličan izvor vitamina C. Sadrži i značajne količine karotina, kalijuma i folne kiseline a količina sastojaka zavisi od varijeteta i boje ploda.
Pomelo se najčešće koristi u ishrani svež, ili se od njega spravljaju sokovi. Kora se može koristiti za izradu džemova. Kora i sadržina pomela se u Aziji koriste za pripremu slatkih jela i deserata. Dobar je za voćne salate i kao dodatak salatama od povrća.
Može da zameni grejpfrut, pomorandžu ili čak ananas u mnogim receptima.
Plodovi pomela nedeljama mogu da stoje na sobnoj temperaturi, a na temperaturi frižidera mesecima.
U Kini plodove pomela koriste za jačanje pluća i slezine. Kinezi prave prirodne lekovite preparate od ovog voća: od semenki, cvetova, zrele kore i komada mladog voća, obično tako što ih osuše. Upotrebljavaju ga za lečenje kašlja, oteklina, kod povraćanja, problema sa varenjem, trovanja alkoholom, za olakšavanje eliminacije sekreta kod prehlada itd. Malajci ga koriste kod bolova u stomaku, edema (oteklina) i za lakšu eliminaciju gustog respiratornog sekreta. Od prokuvanog lišća prave losione za otekline i čireve.
Plodovi pomela takođe snižavaju povišenu telesnu temperaturu i služe kao pomoćna terapija kod šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska, astme i nekih drugih bolesti.

Katica Spasić