Rabarbara

Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka sa velikim listovima i dugom mesnatom stabljikom. Sadrži mnogo korisnih organskih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), minerala (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola, vitamina C i B i važnog vitamina K.

U Kini se hiljadama godina koristi zbog svojih korisnih svojstava. Blagotvorno deluje na organe za varenje. Tradicionalno se koristi kao laksativ (sredstvo protiv zatvora), a u manjim dozama može da zaustavi i proliv. Prirodno podstiče cirkulaciju i metabolizam, pa je idealna namirnica koja ide uz redukcione dijete (za gubljenje viška kilograma). Veoma je bogata polifenolima - biljnim jedinjenjima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Zanimljivo je da se količina polifenola u rabarbari drastično povećava ako se ispeče. I još, rabarbara deluje kao antioksidans, ima određena antialergijska i antiupalna svojstva, i poboljšava apetit. U ishrani se koriste samo stabljike rabarbare jer su njeni listovi toksični. Stabljika rabarbare je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, sarme, salate, umaci, kompoti, marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 198

Svi članci u rubrici