Zašto su dobre ljubičaste namirnice

Supstance koje daju razne nijanse ljubičastog voću i povrću nazivaju sa antocijanini. Oni štite biljke od oštećenja od sunca – ali istu zaštitnu ulogu ispoljavaju i kod ljudi, jer štite ćelije od oštećenja.

Evo kakve sve zdravstvene koristi donose antocijanini.
Deluju protiv upala. Antocijanini prilično uspešno smanjuju hronične upale koje stoje u osnovi velikog broja savremenih bolesti, uključujući gojaznost, dijabetes tip 2, artritis, alergije, astma, Alchajmerova bolest, srčana oboljenja i neke vrste raka.
Štite srce. Proučavanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da antocijanini mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, zahvaljujući tome što mogu da snize krvni pritisak i smanje krutost arterija.
Doprinose zdravlju mozga. Istraživanja su pokazala da antocijanini mogu da uspore propadanje nervnog sistema povezano sa godinama. Oni mogu da prođu kroz krvno-moždanu barijeru i dospeju u oblasti mozga odgovorne za pamćenje i učenje; posebno je pokazano da konzumacija ljubičastog krompira poboljšava pamćenje.
Doprinose prevenciji malignih promena. Istraživanja su pokazala da antocijanini iz ljubičastog krompira štite od raka debelg creva i rektuma. Isto je pokazano i za ljubičasti kukuruz (istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Research.

Evo koje vrste voća i povrća sadrže antocijanine: plavi patlidžan (ali samo kora), borovnice, kupine, crno grožđe, višnje, ljubičasti (crveni) kupus, ljubičasti krompiri i ljubičasti kukuruz.

Izvori:
https://foodrevolution.org
www.sciencedirect.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 264

Svi članci u rubrici