Dobro došli na Portal zdrave ishrane

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prethodno Sledeće
Šta je to agave sirup

Šta je to agave sirup

Principi zdrave ishrane

Agave sirup (poznat i kao agave nektar) je prirodni zaslađivač po konzistenciji sličan medu, mada nešto ređi. On se dobija od raznih vrsta kaktusa plave agave, koji raste uglavnom u Meksiku i Južnoj Africi.

Detaljnije
Laneno seme naša superhrana

Laneno seme naša superhrana

Biljke kao lek

Laneno seme sadrži veliku količinu esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala i vlakana, koji ga čine jednom od najzdravijih i najkorisnijih namirnica u ljudskoj ishrani.

Detaljnije
Osvežite se sokom od krastavca

Osvežite se sokom od krastavca

Vegetarijanska ishrana

Ovaj neuobičajeni napitak može da izuzetno prija tokom letnjih vrućina. Kada mu se doda malo soli i meda, postaje prirodni elektrolitski napitak. Evo kako se pravi i zašto je zdrav.

Detaljnije
Psilijum čisti creva

Psilijum čisti creva

Biljke kao lek

Psilijum (Psyllium) je biljno vlakno koje se dobija od semena biljke Plantago ovata. Najpoznatiji je kao efikasan prirodni laksativ, mada nova istraživanja ukazuju da koristi i u regulaciji nivoa holesterola i šećera u krvi.

Detaljnije
Kokosovo ulje najzdravija masnoća?

Kokosovo ulje najzdravija masnoća?

Ishrana kao terapija

Zdravstvene dobrobiti kokosovog ulja pokazane su u preko 2000 proučavanja. Svakodnevna konzumacija kokosovog ulja može da u značajnoj meri doprinese vašem zdravlju. Evo koje sve dobrobiti bi moglo da donese ako u ishrani zamenite manje zdrave masti kokosovim uljem.

Detaljnije

Blogovi naših saradnika

Hrana bez griže savesti

Slavica Matić - avatar Slavica Matić | 13.06.2019

Prošlog meseca izašao je 100-ti broj časopisa Zdrava hrana. Tim povodom članovi naše male redakcije sastali su se u jednom restoranu kako bi uz ručak...

Detaljnije

Nova generacija organskih baštovana

Snežana Ognjenović - avatar Snežana Ognjenović | 17.04.2018

Još dve generacije su završile Školu organskog baštovanstva koja je trajala deset nedelja. Tokom tog perioda upoznali smo se sa osnovama organske proizvodnje hrane ali...

Detaljnije

Gosti na sirovoj hrani

Slavica Matić - avatar Slavica Matić | 23.06.2017

Nekada je bilo lako. Pozovete prijatelje u goste i pripremite jelo i kolače koji vam uvek uspeju. I ne samo da uspeju, nego se i...

Detaljnije

Preporučujemo

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Prethodno Sledeće
Đumbir organski

Đumbir organski

O izuzetnoj koristi po zdravlje ovog ljutkastog korena svedoče brojna istraživanja.

Detaljnije
Trifala

Trifala

Trifala je mešavina tri biljke: amla (Emblica officinalis), bibitaki (Terminalia bellirica) i haritaki (Terminalia chebula).

Detaljnije
Myo inositol

Myo inositol

Ovaj suplement (dodatak ishrani) sadrži supstancu koja je ranije smatrana članom vitamina B grupe i u tom kontekstu nazivana vitaminom...

Detaljnije
Kokosova voda

Kokosova voda

Kokosova voda se može smatrati potpuno prirodnim elektrolitskim napitkom, koji uspešno može da konkuriše veštačkim sportskim napicima.

Detaljnije
Brezina voda

Brezina voda

Brezina voda je 100% prirodan, organski napitak dobijen istakanjem iz drveta breze. U severnim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija...

Detaljnije
Fero B12

Fero B12

Preparat FERO B12 je dodatak ishrani koji sadrži optimalnu kombinaciju minerala gvožđa i vitamina B12.

Detaljnije
Anјonski pamučni ulošci

Anјonski pamučni ulošci

Zahvaljujući anjonskoj traci, ovaj proizvod je više higijenski i zdraviji od standardnih pamučnih uložaka.

Detaljnije
Lukuma, organska

Lukuma, organska

Prirodni zaslađivač jedinstvene arome i ukusa. Dobija se od celog ploda peruanske voćke lukume.

Detaljnije
Baobab, prah, organski

Baobab, prah, organski

Zovu ga “afričko drvo života” zato što obiluje vitaminima, mineralima (kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum), esencijalnim masnim kiselinama i biljnim vlaknima.

Detaljnije
Organsko sirovo hladno presovano ulje lana

Organsko sirovo hladno presovano ulje lana

Organsko sirovo hladno presovano ulje lana je prvo te vrste na našem tržištu. Dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom na...

Detaljnije

  • Post – svrha i korist

    Slavica M 14.06.2019 16:28
    Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima i veoma su korisne za organe za varenje. Regulišu probavu ...
     
  • Post – svrha i korist

    Djole 14.06.2019 15:34
    Da li se koriste semenke ili ljuspice psilijuma?
     
  • Kokice od amaranta

    Marija 13.04.2019 14:29
    Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari štir. Čudo jedno koliko smo se pokondirili, a to najviše šteti ...
     
  • Nameštanje želuca

    Nada 19.03.2019 20:23
    Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je pomogla. Mnogo različitih ljudi koji se time bavi sam ...

banner mpower yoga

Organska bašta

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prethodno Sledeće

Sađenje belog luka pred zimu

Snežana Ognjenović | 16.10.2018

Beli luk je svima dobro poznato povrće poreklom iz srednje Azije. Pitagora ga je smatrao kraljem začina, na Balkanu je...

Detaljnije

Gajenje muskatne tikve

Snežana Ognjenović | 09.06.2018

Muskatna tikva je izvanrednog kvaliteta i ukusa. Veoma je tražena i cenjena u SAD, Kanadi, Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj itd. Vrlo...

Detaljnije

Batat: gajenje, đubrenje, zaštita

Snežana Ognjenović | 20.05.2018

Batat je višegodišnja biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a danas se radi hranljivih krtola uspešno gaji i na...

Detaljnije

Kako gajiti čeri paradajz

Snežana Ognjenović | 12.05.2018

Čeri paradajz je veoma je popularan među proizvođačima, ali i kupcima i kuvarima. Ovaj divlji paradajz potiče iz zone koja...

Detaljnije

Gajenje organskog krompira

Snežana Ognjenović | 07.05.2018

Iako je krompir poreklom iz Južne Amerike, on voli umerenu klimu, a ne podnosi hladnoću i preveliku vlagu. Najviše mu...

Detaljnije

Da li ste znali?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prethodno Sledeće

kafa izvor antioksidanasa

06.07.2019 | Pregleda:630

Verovatno niste razmišljali o kafi kao o značajnom izvoru antioksidanasa, ali naučne činjenice ukazuju da ona to jeste. Štaviše, za...

Detaljnije

koliko povrća ima u 100 kalorija

13.05.2019 | Pregleda:213

Verovatno znate da se povrće hvali kao niskokalorično, ali možda niste znali kakva mu je tačna kalorijska vrednost. Kad pogledate...

Detaljnije

neispavanost nas čini usamljenijim

31.08.2018 | Pregleda:731

Nedavno istraživanje Univerziteta Kalifornija je utvrdilo da nedovoljna ispavanost ne samo da doprinosi osećaju usamljenosti, već nas može i stvarno...

Detaljnije

ruke su hladne zbog nedovoljne mišićne mase

17.07.2018 | Pregleda:884

Ako imate taj problem i pitate se zato su vam ruke uvek hladne, verovatan odgovor je da vam je potrebno...

Detaljnije

vitamin C poništava efekte hlora

19.05.2018 | Pregleda:1263

Za one koji ne kupuju flaširanu vodu, nego piju vodu iz česme (koja je sasvim dobra za piće), ali ipak...

Detaljnije

Neera dijeta

neera 3a

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

Šest znakova osetljivosti na gluten

Prepoznavanje osetljivosti na gluten, kao i njene moguće posledice, celijakije, nije lako, pogotovo u ranoj fazi, ako se ignorišu neki od simptoma. Medicinski testovi umeju često da pogreše.


Nažalost, standardni medicinski testovi na gluten nisu dovoljno precizni i pokažu se negativnim, a ljudi koji su osetljivi na gluten i dalje pate od niza tegoba.
Tim ljudima često kažu “sve je to u vašoj glavi” ukoliko se testovi pokažu negativnim. Ali, klasični test krvi na osetljivost na gluten traži samo jedan od šest polipeptida u nizu, i to gliadin.
Međutim, ima ih još pet: aglutinin iz klice, gliteomorfin, gluteinin, prodinorfin i omega-gliadin. A samo jedan od njih, ili kombinacija više njih, može da izazove reakcije na pšenicu ukoliko je čovek osetljiv na gluten.
Simptomi osetljivosti, nažalost, nisu dovoljno jasni da bi se mogli izdvojiti i mogu se pripisati raznim drugim oboljenjima. Čak i oni kod kojih je utvrđena osetljivost na gluten ili celijakija pokazuju različite simptome. Zato je to prilično komplikovano pitanje.

Mogući simptomi
U ovom članku navodimo šest uobičajenih simptoma, kao i savet kako da utvrdite da niste netolerantni na gluten, kad uočite simptome sa kojima ste već navikli da živite.
Ponekad se ovi simptomi pojave odmah nakon obroka i ne traju dugo. U drugim slučajevima, simptomi mogu da traju nedeljama, ili čak da postanu hronični, što često vodi dijagnozi tobožnje “autoimune bolesti” umesto netolerancije na gluten.

(1) Očigledno je da će biti gastrointestinalnih simtpoma (GI), problema sa želucem u problema sa varenjem. Među njima, mogući su sledeći: gasovi, nadimanje, uznemirenost stomaka, grčevi u abdomenu, zatvor, proliv ili smenjivanje zatvora i proliva – tzv. sindrom nadražljivih creva (IBS).

(2) Glavobolje i/ili migrene

(3) Fibromialgija nije bolest, to je sindrom. To znači da imate žigove i bolove u mišićima i vezivnim tkivima – to je značenje te reči, kao i dijagnoze (fibro: vezivno tkivo, myo: mišić, algia: bol).

(4) Emocionalni problemi, uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promene raspoloženja.

(5) Neurološki problemi, uključujući vrtoglavicu, problem sa održavanjem ravnoteže i perifernu neuropatiju koja pogađa periferne nerve dovodeći do bola, slabosti, žmaraca ili utrnulosti udova.

(6) Umor, hroničan, ili gotovo posle svakog obroka. Sindrom hroničnog umora (CFS), kao i fibromialgija, nije bolest, već sindrom. Ako vam je postavljena takva dijagnoza, to znači da lekar nije u stanju da odredi uzrok vašeg umora.

Svi ovi simptomi se mogu naći i kod drugih bolesti ili zdravstvenih problema. Zato je veoma teško postaviti dijagnozu samo na osnovu simptoma.

Kako doneti konačnu odluku
Pre svega, zapišite sve simptome koji vas muče, bilo povremeno, bilo hronično. Nemojte unapred postavljati dijagnozu, npr. “bole me leđa zato što suviše sedim”. Naprosto ih zapišite ne pokušavajući da ih objasnite.
Potom pokušajte da se 60 dana hranite bez glutena. Ako osećate da to niste u stanju da učinite, to bi moglo da znači da ste zavisni od glutena. Paradoksalno, ali mi smo često zavisni od stvari na koje smo alergični.

Šta isključiti
Ishrana bez glutena isključuje: pšenicu, raž, ječam, speltu, kamut, ovas i tritikale – to su žitarice koje sadrže gluten.
Možete da konzumirate: pirinač, kinou, heljdu i sorgum – ova zrna ne sadrže gluten.

Gotove namirnica gotovo po pravilu sadrže gluten u nekom obliku, osim ukoliko nisu naglašeno deklarisane kao “bezlugenske”. Zato je najbolje ne kupovati prerađenu hranu, prelive za salatu i gotove obroke.

Nakon 60 dana, vratite se spisku vaših simptoma i proverite koliko je tih simptoma preostalo. Ako su se uglavnom izgubili, to može biti dobar podsticaj za vas da se držite ishrane bez glutena. Ako niste sigurni, vratite se na prethodnu ishranu da vidite da li će se neki od simptoma koji su se izgubili ponovo vratiti.
Nakon 6 meseci ishrane bez glutena, možda ćete moći da postepeno u ishranu uvedete neke od namirnica koje ste izostavili, ovog puta bez posledica…

Izvori:
www.mindbodygreen.com
http://glutenfreenetwork.com
www.easy-immune-health.com/Symptoms-of-Gluten-Intolerance.html
www.easy-immune-health.com/early-symptoms-of-fibromyalgia.html
www.easy-immune-health.com/Gluten-Intolerance-Diet.html

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži