Šta je bolje: meditacija ili odmor?

Istraživači su upoređivali mentalne i fizičke koristi po zdravlje koje nam pružaju meditacija i odmor.

Naučnici kažu da i meditacija i odmor pozitivno utiču na naše mentalno zdravlje, pomažu nam da popravimo raspoloženje i ublažimo nivo stresa. Štaviše, novo istraživanje je otkrilo da 15 minuta meditacije ima isti efekat na zdravlje kao jedan dan odmora. U istraživanju je učestvovalo 40 studenata koji su opisali kako su se osećali nakon meditacije, odnosno odmora, a rezultati su objavljeni u Journal of Positive Psychology.
„Na osnovu ovog istraživanja mogao bi se dati sledeći savet: ako nemate vremena, sedite u sobi i meditirajte; ako imate više vremena, sedite na plaži“, zaključuju istraživači. „Ipak, moramo da budemo jasni i kažemo da ovi rezultati samo pokazuju sličnosti kada je reč o meditantima-početnicima. Ovi rezultati ne govore o dugotrajnim, kumulativnim efektima meditacije, koji bi mogli da nadmaše efekte odmora. Kako god, dobro je znati da postoji više načina da se u kratkom roku ostvare blagostanje, pozitivne emocije i svesnost.“

Efikasnije od odmora
Novo istraživanje potvrđuje nalaze istraživanja iz 2016. godine koje je upoređivalo na koji način relaksirajući odmor i meditacija deluju antistresno i koriste zdravlju. U pomenutom istraživanju Univerziteta Kalifornija i Harvarda, učestvovale su 94 zdrave žene starosti 30-60 godina. Trećina je praktikovala meditaciju na šestodnevnom ritritu, trećina je samo uživala u odmoru, a trećina je u mestu stanovanja pohađala odabrani program meditacije. Svim ženama je rađena analiza krvi i ispitivano je kako se osećaju pre, nakon šest dana, mesec dana i 10 meseci kasnije. Naučnici su analizirali više od 20.000 gena svake učesnice u istraživanju kako bi razumeli kakve se biološke promene dešavaju u organizmu. Kod sve tri grupe je došlo do promena na molekularnim putevima u vezi sa odgovorom na stres i funkcionisanjem imunog sistema. Žene koje su bile na ritritu imale su manje simptoma depresije i bile pod manjim stresom od onih koje nisu meditirale. Takođe, duže su se osećale bolje u odnosu na grupu koja se samo odmarala. Ove koristi za mentalno zdravlje prate koristi za fizičko zdravlje – niži pritisak i normalan puls, bolje varenje, više fizičke energije, jači imunitet.

Menjaju se i geni
Harvardovo istraživanje od prošle godine analiziralo je 24 osobe koje su patile od visokog pritiska. Oni su osam nedelja išli na časove relaksacije sa trenerom i slušali cd za meditaciju kod kuće. Istraživanje je otkrilo da samo 15 minuta meditacije dnevno (najmanje osam nedelja) menja ekspresiju gena koji regulišu upalu, metabolizam glukoze, cirkadijalni ritam i imunitet. „U svetlu ovih otkrića, pacijenti i lekari će sve više biti zainteresovani za terapije koje ne uključuju lekove za kontrolu pritiska, ili koje pojačavaju delovanje ovih lekova“, kažu istraživači.

 

B. Soldatović
Izvor: www.mnn.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 169