Poboljšajte raspoloženje za 12 minuta

Eksperiment koji su izveli psiholozi na Univerzitetu Ajova pokazao je da svoje raspoloženje možemo brzo i lako popraviti kad se usredsredimo na to da drugima želimo dobro.

Kad se osećamo neraspoloženo ili loše, svi imamo određene načine na kojima pokušavamo da ugodimo sebi: čokolada, knjiga, film, šetnja i sl. i to i jesu stvari koje psiholozi uobičajeno preporučuju da probamo kad smo loše volje ili potišteni. Ali, novo istraživanje je pokazalo da svesno nuđenje dobrih osećanja drugima može da smanji anksioznost i poveća osećaj sreće.
Eksperiment se sastojao u sledećem: nekolicinu studenata istraživači su uputili da šetaju 12 minuta oko zgrade i koriste jednu od sledeće tri strategije:
Ljubaznost i dobrota. Da gledaju ljude oko sebe i u sebi kažu: "Želim da ta osoba bude srećna", ali da nastoje da to stvarno i misle, ne samo da govore.
Međusobna povezanost. Da gledaju ljude koje sreću i misle na koji način su međusobno povezani. Predloženo im je, na primer, da misle na nade i osećanja koja su im zajednička.  
Poređenje po čemu su bolji. Da gledaju ljude koje sreću i razmišljaju na koji način mogu da budu bolji od sveka osobe koju susretnu.
Uključena je bila i kontrolna grupa u kojoj je učesnicima eksperimenta rečeno da prosto gledaju ljude oko sebe i fokusiraju se na ono što vide spolja, kao što je njihova odeća, slaganje boja, šminka, detalji - dakle, neka vrsta vrednosno neutralnog pristupa.

Svi učesnici su pre i posle šetnje podvrgnuti testu koji meri strepnju, stres, sreću, saosećanje i povezanost.

Istraživači su utvrdili da su se najbolje osećali studenti u grupi koja je praktikovala ljubaznost i dobrotu. Oni su se osećali srećnije, povezanije, saosećajnije i manje anksiozno od svih drugih. Grupa koja je naglašavala povezanost imala je povećano saosećanje i osećaj povezanosti. U grupi koja je sprovodila direktno poređenje nije bilo nikakve promene nabolje, i svi pokazatelji su bili značajno lošiji nego u grupi koja je praktikovala tehniku ljubaznosti i dobrote.
Zanimljivo je obratiti pažnju na grupu koja se poredila sa drugima. Neka ranija proučavanja su ukazala da poređenje sa drugima, u smislu po čemu smo bolji, može da ima ublažujuće efekte kad se osećamo loše u pogledu sebe samih. Međutim, ovo istraživanje je pokazalo suprotno. "Poređenje po čemu smo bolji od drugih je takmičarska strategija", prokomentarisao je jedan od istraživača, "i ne znači da od nje ne može biti nikakve koristi, ali je takmičarska nastrojenost povezana sa stresom, anksioznošću i depresijom".
Još jedan zanimljiv zaključak do koga su došli istraživači je da strategija ljubaznosti i dobrote deluje nezavisno od tipa ličnosti. Konkretno, istraživači su imali predviđanje da će ljudima koji su i inače obzirni prema drugima ova tehnika doneti više koristi nego, na primer, osobama sa narcističkim crtama, ali se pokazalo da nije tako - ova jednostavna praksa deluje nezavisno od tipa ličnosti, zaključili su istraživači.

(Napomena redakcije: strategija ljubaznosti i dobrote vodi poreklo iz budističkog učenja, tiče se zauzimanja stava prema drugim bićima, i naziva se metta)

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Happiness Studies, a originalni članak možete pročitati na sledećem linku:
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10902-019-00100-2


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 180

Svi članci u rubrici